Минната индустрия в България за последната година бележи възходящи тенденции. Увеличава се добивът на въглища и руди, съобщи БНР.

Числеността на персонала също е увеличена. Това съобщиха от Българската минна камара на днешния професионален празник на миньора.

Минната индустрия е във възход през последните години, отчитат браншовиците. Спрените малки блокове на АЕЦ "Козлодуй" повишават интереса към добива на въглищата, които вече са утвърдени като най-сигурната суровина за добив на електроенергия.

От друга страна, цените на металите на лондонската борса са много добри и рудодобива като подотрасъл в момента осигурява половината от стойността на произведената продукция в бранша.

Инвеститорите обаче са недоволни от мудните действия на държавата, показни като мина "Челопеч" и добива на оловни руди в Родопите. Старите задължения за екологични щети преди приватизацията на дружествата възлизат на 2 млрд. лв. и единственият начин да се погасят е със средства от структурните европейски фондове, смята Лъчезар Тодорков, шеф на Минната камара.

Синдикатите също са недоволни. Остава висок трудовият травматизъм. От август 2007 до сега 14 миньори са загинали на работните си места. Жизненият статус на миньора също не добър. Ако заплатите не се повишат, по-добрите специалисти ще напуснат, прогнозираха от КНСБ и КТ "Подкрепа".