Спирането на „Кремиковци" АД ще доведе до неописуем срив в икономиката на страната. Това заяви доктор Константин Тренчев на пресконференция в КТ „Подкрепа".

Той допълни, че от синдиката няма да допуснат затварянето на „Кремиковци" заради неизпълнените ангажименти на собственика Прамод Митал. Същата позиция лидерът на синдиката изрази и вчера пред министъра на икономиката и енергетиката П. Димитров.

Тренчев заяви, че с поемането на неизпълними ангажименти се дискредитира държавата, а спирането на промишлени блокове оставя много хора, които нямат вина, без работа.

Унищожението на „Кремиковци" ще коства доходите не само на работещите там, но и на основни системи в страната като БДЖ, НЕК, Булгаргаз и много други по-малки фирми, в които са ангажирани над 100 000 души.

Тренчев допълни още, че за разлика от депутатите тези хора нямат други доходи, но имат същите права като граждани на България, каквито са премиерът Станишев и президентът Първанов.

Людмил Павлов, председател на ФСО „Подкрепа" в Кремиковци заяви, че истината за състоянието на завода е лошият собственик.
Апетитите за земята са много големи", допълни още Павлов.

От профсъюза обвиняват собственика Митал, че от ноември има неизплатени заплати, вече три месеца не се изпълнява наредбата за осигуряване на безплатна храна на работниците. Не се осигуряват лични предпазни средства, облекло и обувки.

От „Подкрепа" отправят ултиматум към министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Димитров и до главния прокурор Велчев. В ултиматума се посочва, че ако държавата не прекрати договора на сегашния собственик на „Кремиковци", ще последват ефективни стачни действия на работещите в комбината.

В тази връзка Павлов заяви, че работниците на „Кремиковци" имат възможност да блокират София за шест месеца напред и на входовете и на изходите.
„За разлика от учителите, които са по-интелигентни от нас, ние излезем ли, връщане назад няма. Правителството ще трябва да падне".

В заключение Павлов каза, че ако някой иска да купи земята на „Кремиковци" и да построи Сити център там, от „Подкрепа" ще поискат не по-малко от 150 000 лв. обезщетение за всеки работник.