В момента има големи възможности, много чуждестранни компании гледат с огромни инвестиции към България. Основният проблем, който те виждат, е обучена работната ръка. У нас може да се направим много за намаляване на младежката безработица.

Toва заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов на конференция, посветена на въвеждането на дуалното обучение в България.

По думите му дуалното обучение е начинът хората да видят, че предприятията са различни. В лицето на Никола Стоянов дуалното обучение има приятел и застъпник, като той обеща да направи каквото може дуалното обучение в България да се увеличи, да се намерят механизмите да става не през отделни проекти и да е национална политика. Правителството обаче не правило достатъчно за навлизане на дуалното обучение в страна като политическа и финансова подкрепа.

Бизнесът не иска да дава практика на учениците

Бизнесът не иска да дава практика на учениците

Според "Галъп интенешънъл" теорията е остаряла, а практиката остава на заден план

Той подкрепя дуалното обучение, запознат е с ползите му, виждал го е на място и си мечтае да се доближим до една десета до Австрия. Представете си 10 000 човека тук за дуалното обучение какъв би бил приносът за БВП на държавата и самото обучение, посочи той.

Според Стоянов няма нито една причина България да не инвестира силите си в дуално обучение, защото то решава всички проблеми. 

Евродипломати на обиколка в индустриална зона Божурище

Евродипломати на обиколка в индустриална зона Божурище

Възможностите за инвестиции им представи министър Никола Стоянов

Обратната връзка, която Стоянов има от технически университети и предприятия - съществува философия родителите да мислят децата им да работят в заводи. Това обаче означава тежък физически труд и въпреки, че се отварят паралелки за технически специалности, често те се попълват трудно, няма желаещи, изтъкна Никола Стоянов.

Той се надява чрез дуалното обучение родителите да разберат, че е хубаво да пускат децата си да учат съвременни технически специалности.

Над 70 000 служители имат австрийските компании в България.

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

Двойно повече ученици на дуално обучение през 2020 г. очаква Вълчев

То е полезно и за учащите, и за бизнеса, убеден е министърът