Работодателите ще могат да подават по електронен път молби за разрешение за работа на непълнолетни лица. Това се предвижда промяната в Наредбата за условията и реда за даване на разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години. Променената наредба е публикувана за обществено обсъждане.

Друга промяна предвижда работодателите да опишат вида на работата, за която желаят да назначат непълнолетни служители, като новото изискване е те да предоставят оценка на риска на работното място, както и мерките за защита на здравето на ненавършилите 18 години служители. Работодателите трябва да предвидят и разпределението на работното време на служителите си.

Документите се подават в дирекциите на Главната инспекция по труда. Ако се приеме промяната в Наредбата това ще се прави онлайн - на сайта на ГИТ. Ако молбите не са попълнени както трябва, работодателите ще получават 5-дневен срок, за да поправят пропуските в документите. Срокът за взимане на решение по даден случай е 7 дни.

Търсят се все повече непълнолетни работници

Търсят се все повече непълнолетни работници

Социалното министерство предлага облекчаване на процедурите за наемането им...

Припомняме, на 16 юни, петък, стана ясно, че броят на непълнолетните, наети на работа, скача драстично. Работодателите искат все повече разрешения от Инспекцията по труда да наемат деца.

Един от акцентите в проверките по морето през настоящия сезон ще е именно за наемането на непълнолетни на работа, без това да бъде позволено от Главната инспекция по труда. 

Точно заради това социалното министерство предлага облекчаване на процедурата за наемането на лица, ненавършили 18-годишна възраст.

168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация годишно

168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация годишно

Днес е Световният ден срещу детския труд