Министърът на транспорта Ивайло Московски застава зад идеята транспортна полиция да бъде върната като звено или под някаква друга форма. Това стана ясно от отговора му по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов относно кражбата на горива и инфраструктурни съоръжения от БДЖ.

Според Московски връщането на транспортна полиция би намалило кражбите на транспортна инфраструктура, които в някои случаи можели да бъдат определяни като посегателство върху националната сигурност. Той увери, че Министерството на транспорта ще съдейства за връщането на структурата.

Ивайло Московски подчерта, че през 2012-2013 г. за предотвратяване на кражби на горива са предприети мерки за превантивен контрол и са постигнати резултати. През миналата година са били задържани 65 служители за кражба на гориво и имущество в холдинг БДЖ.

Сред предприетите мерки са видеонаблюдението при доставката и съхраняването на горивото. Технически средства следят разходите на горива от локомотивите.

През тази година Московски очаква сериозен прогрес в ограничаването на кражбите.

Белемезов изрази надежда това наистина да се случи, тъй като по мнението му проблемът е от съществено значение. От една страна държавата търпяла загуби, а от друга кражбата на инфраструктурни съоръжения поставяла гражданите в сериозен риск и сигурността им при пътуване не можела да се гарантира. Според него само с контролни механизми и уволняване на нарушители търсените резултати не могат да бъдат постигнати.

Московски отговори и на въпрос на червения депутат Васил Антонов за предприетите мерки за справянето с проблема с купуване на шофьорските книжки. Антонов очерта негативната тенденция, че случаите на опасно шофиране стават твърде много. В същото време имало райони, в които масово се купуват книжки. Над 600 души са загинали при катастрофи, които са предизвикани от шофьори с фалшиви шофьорски книжки, по данни на депутата.

От парламентарната трибуна министърът обяви, че за периода 1 юни 2014-1 юни 2015 г. са анулирани шофьорските изпити на 217 души. По-голямата част били заради предоставен фалшив документ за завършено образование. Имало случаи за неотговаряне на изискванията за изпит или пък кандидатът не бил решил самостоятелно теста, което е установено при преглед на записите от видеокамерите.

Камерите са въведени, именно за да се намалят предпоставките за измама на изпитите. Утвърден е и се изпълнява план против корупцията, увери Московски.

Той посочи още, че до септември всички теоретични изпити за шофьорски книжки ще се правят на таблети.