Министърът на околната среда и водите подписа решение, с което се отнема разрешението на организацията по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори „Стим - Бат" ООД, с което дейността й се преустановява.

Решението се основава на заключенията на комисията за проверка на одиторските доклади от организациите по оползотворяване на отпадъци от негодни за употреба батерии и акумулатори и фирмите, изпълняващи задълженията си индивидуално.

Организациите по оползотворяване на негодни за употреба батерии и акумулатори са 3 на брой: „Екобатери" АД, „Стим - Бат" ООД и „Нуба Рециклиране" АД.

Всички са представили одиторски доклади, съдържащи данни за предходната 2009 г. в законоустановения срок.

Въз основа на данните от тези доклади, в заключенията на комисията е посочена една организация с констатирано неизпълнение на целите за 2009 г. - „Стим - Бат" ООД за дейностите събиране и рециклиране на негодни за употреба автомобилни батерии и акумулатори и рециклиране на негодни за употреба индустриални батерии и акумулатори.

Организацията ще трябва да заплати продуктова такса в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за количествата батерии и акумулатори, за които е поела ангажимент към членовете си и не е доказала изпълнение на целите за 2009 г.

Индивидуално изпълняващите задълженията си фирми са три - „Монбат" АД, „Сомат" АД и „Валбис Трейд" ООД.

Констатациите на комисията са, че една от тях - „Валбис Трейд" ООД, не е доказала изпълнение на целите си за рециклиране на негодни за употреба индустриални батерии и акумулатори за миналата година.

Дружеството ще трябва да заплати продуктова такса в ПУДООС за количествата пуснати на пазара индустриални батерии и акумулатори, за които е констатирано неизпълнение на целите.