На Балканите, регион с население от над 55 милиона души, цари пълен безпорядък, а най-объркано е положението в България, където кметът на София Бойко Борисов наследява това, което той самият нарича "пълен колапс на страната", след като смачка управляващите социалисти на парламентарните избори през уикенда.

Това сочи анализ на Амброуз Еванс Причард, публикуван в британския Telegraph.

Бившият карате треньор, който според Причард се е научил на политика, като бодигард на комунистическия бос Тодор Живков и на премиера Симеон Сакскобургготски ("бившето дете-цар"), е обещал да изтреби местната мафия и да се спре растежа на бюджетния дефицит.

"Макро икономическата ситуацията в България е ужасна", според Ларс Кристенсен, директор на отдел развиващи се пазари в Danske Bank, пише още Telegraph.

"Чуждестранните инвестиции падат рязко. А спадът на икономиката се ускори през май и юни. И макар смяната на правителството да носи някакво подобрение, не бих изключил свиване на БВП от 15% до 20% от неговия миналогодишен пик", смята Кристенсен.

Той е загрижен, че негативите от този спад ще ударят други страни, тъй като основните кредитори на българската икономика са Гърция, Унгария и Италия.

Ханс Ридекер от BNP Paribas счита, че "безработицата в България може да достигне 20% или повече. Това ще доведе до социална нестабилност."

Според Причард рисковете варират според страната. В Румъния цари фискален хаос, но страната има повече място за маневриране с оглед на плаващия курс на валутата и това, че тя вече си осигури кредитна линия от $26 милиарда от МВФ.

Самир Пател от Research2 смята, че Сърбия, Хърватска, Македония, Албания, Черна Гора и Босна ще се нуждаят от „постоянен приток от външен капитал, за да поддържат икономиките си.

„Ако Балтийските страни са кошмар за Швеция, Балканите могат да станат такъв за Гърция, Италия и Австрия. В Южна Европа има риск от тежка икономическа криза", счита той.