МС осигури 180 милиона лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2010 г. за финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение.

Средствата са от резерва за непредвидени и неотложни разходи за структурни реформи и са включени в актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2010 г., съобщиха от пресцентъра на МС.

Приоритетни обекти за финансиране са автомагистрала „Марица", Южната дъга на Софийския околовръстен път, археологични проучвания и отчуждителни процедури, национално и авансово финансирани на програмите за трансгранично сътрудничество, проектиране на приоритетни пътни обекти.

Включени за целево финансиране са и общините Велико Търново - за реконструкция на пътното кръстовище Качица, и Столична община - за основния ремонт на бул. „Брюксел".

Предвидени са средства за нови кадастрални карти, за финансиране на проекти с бенефициент Агенция „Пътна инфраструктура" с оттеглено финансиране по програма ФАР и за проекта „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради".