Кабинетът стартира бюджетната процедура за 2011 година.

В днешното правителствено решение са определени отговорностите на ведомствата, заети с подготовката на бюджета, информацията и сроковете, в които те трябва да я предоставят на Министерство на финансите, Министерски съвет и Народното събрание.

Процедурите са съобразени с финансово-икономическите характеристики на 2010 година.

С решението на кабинета се предлага времеви график, съобразен със сроковете по изпълнението на текущия бюджет като е осигурена възможност за отчитане на динамичната макроикономическа среда.

Въведени са и нови моменти в бюджетната процедура за следващата година - привеждане на програмните формати на бюджетите за 2010 на МС, отделните министерства и държавни агенции в съответствие със Закона за държавния бюджет на България за 2010 и с одобрените им разходни тавани за 2010-2012.

Сред другите новости са: включване на обсъждане и одобряване от Министерския съвет на проекта на постановление за изпълнението на държавния бюджет за 2011 г. като отделен етап от бюджетната процедура, както и включване на обсъждане и утвърждаване на разделението на дейностите, финансирани чрез общинските бюджети, на местни и делегирани от държавата дейности.

Включено е и определяне на стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности през 2011 г. като отделен етап от бюджетната процедура.