Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри новите съоръжения на Централна гара-София, по-голямата част от които са предназначени за хора с увреждания, информира БТА.

В експлоатация бяха пуснати новите асансьори, предназначени за хората с увреждания, както и на новите ескалатори на Централна гара - София. По този начин ще бъдат създадени по-добри условия за пътниците в района на гарата.
Предвидена е и възможността за осигуряване на достъп до влаковете на трудноподвижни хора и на хора в инвалидни колички.

Монтирани са шест ескалатора и шест асансьора, немско производство на фирма "Тисен". Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Трансстрой", а строителният надзор се осъществява от ЕТ „Ел Транс инженеринг - ВМ" София.

Строително-монтажните работи (демонтаж на 13 броя стари ескалатори и монтаж на нови ескалатори и асансьори) са финансирани от републиканския бюджет с 1 924 400 лева и от „Публични инвестиционни проекти" с 2 200 000 лева, информираха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

С цел да бъдат създадени условия за достъп на хората с увреждания до железопътния транспорт, са доставени и монтирани 5 броя пътнически панорамни асансьори с товароподемност - 1300 кг (17 лица), с възможност за обслужване и на трудно подвижни лица (по 1 на всеки излаз на пероните, страна "изток", на мястото на демонтираните ескалатори).

В диспечерския център и чакалнята за хора с увреждания е монтиран 1 панорамен пътнически асансьор за трудно подвижни лица с товароподемност - 675 кг (9 лица), осигуряващ връзката на центъра с предгаровия площад.

Открити са и шест транспортни ескалатора - два откъм Ротондата и четири откъм пешеходния тунел.
Новите ескалатори са снабдени със светофари в началото на балюстрадите, осветление и отопление на стъпалата. При липса на пътници, те не работят, а движението им се осъществява с помощта на фотоклетки. Съоръженията издържат на температури до минус 18 градуса и на повишена влажност, предаде БНР.

На откриването присъстваха заместник-кметът на София Велизар Стоилов, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, депутати, бивши транспортни министри, шефове на железницата и други гости.