МС взе решение да се създаде Агенция за безопасност на храните и Център за оценка на риска. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов на брифинг в МС.

Агенцията ще е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и ще е към МЗХ, информира още той. Ръководството на агенцията и на центъра обаче ще се назначава от премиера.

Tази агенция ще обедини 4 контролни органа, изтъкна Найденов. Над 400 души обаче ще останат без работа, стана ясно от думите на земеделския министър.

Създаването на агенцията не изисква допълнителни средства, подчерта той. Центърът за оценка на риска ще работи в координация с Европейската агенция за безопасност на храните.

Попитан за исканията на тютюнопрозиводителите да им бъдат увеличени премиите и че в противен случай ще започнат гладна стачка, Мирослав Найденов посочи, че таванът, койот ЕС е поставил за премии, е 116 млн. лева.

Техните искания са нереалистични, категоричен е земеделският министър.

Според него определени политически сили подстрекават хората към протести. Министърът уточни, че се търси алтернативен поминък за тези хора.

Алтернатива е те да се възползват от възможностите на Програмата за развитие на селските райони. Найденов се надява тютюнопроизводителите да преосмислят досегашния си поминък.

Голяма ниша за тях е животновъдството за месо, коментира министърът. По думите му в ЕС има недостиг на месо.