50% от българите подкрепят увеличаването на осигурителната вноска за пенсия с 2-3 процента, а 15 на сто смятат, че тя трябва да се повиши по-сериозно.

Това става ясно от проучване на Националния осигурителен институт, съобщи БНР.

Изследването е проведено в рамките на 19 „кръгли маси" в цялата страна.

Едва една трета от анкетираните са на мнение, че трябва да нарасне възрастта за пенсиониране. По-голямата част от хората смятат, че изискваният стаж за излизане в заслужена почивка трябва да се повишава бавно във времето.

Само 34% от запитаните биха се пенсионирали по-рано, ако имат такава възможност, докато 44% от хората биха продължили да се трудят и след навършване на възраст и стаж. Стимул за тях се явява бонусната система и по-високата пенсия, която биха получили.

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева обяви, че очакваният в края на годината допълнителен дефицит в общественото осигуряване е само 55 млн. лв.

Институтът събира по-малко пари, но и разходите му са намалени с помощта на антикризисните мерки. Те засягат болничните, отложеното плащане на добавките за старост при хората над 70 години, както и запазването на размера на вдовишката добавка.

Преразходът във фонд „Безработица" в момента е най-голям - 45 млн. лв. За юни, хората с право на обезщетения за безработица са с 8.2% по-малко спрямо май.