Крайният срок за пререгистрация на земеделските стопани изтича на 28 февруари, включително. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). От ведомството напомнят, че желаещите да кандидатстват за финансово подпомагане по схемите на директните плащания за кампания 2017 г. трябва да се пререгистрират или да се регистрират като земеделски стопанин.

Това може да стане в областните дирекции "Земеделие" по постоянен адрес на физическите лица и едноличните търговци, както и по адрес на управление за юридическите лица.

Земеделските стопани трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри. Те могат да упълномощят друг човек.

Лично земеделският стопанин или пълномощник по служебен път може да представи в Областната дирекция "Земеделие" заверените в общинските служби документи.

От земеделското ведомство подчертават, че когато за пръв път се прави регистрация за директни плащания, кандидатът няма конкретен срок, но при подаване на заявление трябва да има регистрация.

Фермерът лично трябва да заяви данните за дейността си в земеделската служба.

Бенефициентите по площните мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) също трябва да извършат своята пререгистрация за стопанската 2016-2017 г. до 28 февруари, напомнят още от ведомството.