••Станишев иска практически стъпки за изграждане на Коридор №8

Министрите на транспорта на България Петър Мутафчиев, Италия Пиетро Лунарди, на Македония Джемали Мехази и на Албания Лулзим Баша подписаха Обща декларация за ускореното развитие на Коридор VІІІ по време на среща на високо равнище в Пловдив.

По време на срещата беше заявено че, изпълнението на регионалните инфраструктурни проекти, като коридор VIII, способстват за сближаването на страните, културите и икономиките в региона, които съставляват съществен елемент в изграждането на стабилен и проспериращ регион, напълно интегриран в евро-атлантическите структури.

Министрите приветстваха направения прогрес в различните сектори по коридор VIII и заявиха, че ще насърчават заинтересованите институции да продължат с дейностите си до пълното завършване на Проекта. Ще бъдат предприети мерки за осъществяването на успешна информационна кампания, с която да бъдат привлечени бъдещи инвеститори за изграждането на Коридора.

Коридор VІІІ се разглежда като механизъм, който ще осигури сътрудничество и ще засили интеграцията между страните не само по протежението на коридора, а и в цяла югоизточна Европа.

Транспортните министри изразиха своето одобрение за навременната инициатива на българското правителство за организирането на тази важна среща и подчертаха, че е необходимо периодично продължаване на тези срещи.