Метро за хората, а не средство за усвояване на "едни пари", поискаха от Инициатива "Граждани за София" и други граждански организации.
В столицата се задълбочават неимоверно тежките проблеми, категоричен бе арх. Димитър Димитров, който се спря най-вече за сгрешения устройствен план, отнасящ се до столичното метро.

Протест поиска оставката на Фандъкова заради 10 нейни лъжи
Още...

Според него метрото в София е една "черна дупка", в която никой не е пожелал да бръкне и да осъществи контрол, а милиони левове потъват в земята.

"Повече от 33% от метростанциите, които са изградени нямат ефект върху хората", категоричен бе Димитров. Той изтъкна като големи грешки преместването на линията на метрото от "Цариградско шосе" към бул. "Драган Цанков.

Бе обърнато сериозно внимание и на метростанция №19, намиращата се точно под "Цариградско шосе", която стана причина за скандал в залата. Присъстващият на пресконференцията представител на "Метрополитен" Тодор Тодоров заяви, че е изумен от думите на арх. Димитров и не се съгласи с редица от твърденията му.

От "Граждани за София" твърдят например, че финансирането на проекта за продължаването на линията до летището е бил спиран три пъти. "Пълни глупости, напротив - това е най-бързо одобрения проект", отвърна Тодоров.

Димитров пък официално покани "Метрополитен" на среща с гражданите от квартал "Дружба". Според него в момента имаме метро, което не предполага директен достъп до голяма част от хората. Според него третият диаметър е еманация на всичко, което се случва, а то определено "не е добро".
Взимат се решения, които не отговарят на нуждите на софиянци, категорични са Димитров и неговите колеги. Те искат най-вече дебат и граждански контрол.

"Гражданите и проектът трябва да се припознаят, затова Ви каним на среща с тях. Вижте протокола от обсъждането - 20 души се бях събрали, а 21 от тях - активисти на ГЕРБ, които дори не живеят в района. 15 000 живущи искат преместване на метростанция 19, а 17 000 са се подписали в името на това", изтъкна арх. Димитров. Според него в момента въпросната метростанция представлява паркинг за 30 коли и не е в помощ на хората.