Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете, съобщава БНР. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Стара Загора, където присъства на тържественото откриване на новата академична година на Тракийския университет.

По нейни думи средствата обхващат малко повече от половината засегнати стопанства.

Тя отбеляза, че тенденцията по отношение на болестта е положителна, тъй като се отчита изключително намален интензитет при разпространението й.

22 са огнищата на африканска чума у нас

22 са огнищата на африканска чума у нас

Бедствено положение е обявено и в Добричка област...

По данни на Танева от началото на август до момента са открити едва 6 нови огнища, от които само едно - в индустриална ферма.

Земеделският министър обясни, че в момента се работи по определяне на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат свине - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Всички решения ще бъдат подробно обяснени на засегнатите.

Ако има епизоотия, стопаните биха получили пазарно обезщетение на засегнатите свине, посочи Танева.

По нейни думи засегнатите от африканската чума животни са повече от 130 000, а заболяването е причинило депопулация на домашната свиня с около 20% от поголовието.

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Забраната на лова щяла да увеличи заразата