Слаба реколта заради сушата очакват в Бургаско тази година, съобщава БНР.

Прогнозите са за едва 30 - 40% добиви в сравнение с тези през 2019 г.

Председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите Николай Киров обясни, че най-засегнати са пшеницата и ечeмикът. С 50% по-малко ще е и рапицата.

Киров посочи, че валежите в последните дни не могат да компенсират липсата на влага през пролетта. По тази причина положението на есенниците в региона било трагично.

Според експерти освен сушата за ниските резултати при реколтата са повлияли и температурните разлики през април, когато през деня се стигаше до 26 градуса, а вечер температурите падаха под нулата.

Сушата в Добруджа влошава състоянието на пшеницата

Сушата в Добруджа влошава състоянието на пшеницата

Причините са комплексни, според проф. Иван Киряков

Освен това ние наторихме почвите, а при липсата на влага се получи едно засоляване в почвата, което блокира движението на хранителните сокове и вещества, което пък спира храненето на посевите, обясни още Киров.

По негови думи за последно подобно засушаване е имало през 2007 г. Той прогнозира, че тази година зърнопроизводителите ще успеят да приберат едва 100 - 150 кг от декар, докато миналата са имали по 400 кг от декар.

Най-много са засегнатите площи в Карнобатско, Айтоско, Поморийско, в районите на Бургас и Камено. Надеждите на зърнопроизводителите са, че слънчогледът ще бъде в по-добро състояние. Още обаче е рано да се прогнозира.

Очаква се жътвата на пшеницата и ечeмика да започне до 10 дни.