Над 80 % от черешовата реколта в Кюстендилско е унищожена от ниските температури през последните дни. В ограничени количества ще бъдат тази година известните с вкусовите си качества кюстендилски череши, притеснени са производители от региона, цитирани от БНТ.

Те прогнозират между 3 и 5 млн. лв. общ размер на загубите от предстоящата кампания.

Под 3 тона е очакваната продукция за тази година. Производителите обясняват, че при добра година декларираният добив е в рамките на 6000 тона, а реално бил поне 7000-8000 тона. Те очакват, че тази година добивът ще е доста под половината от това количество. Очакваният добив можел да намалее значително заради колебливите атмосферни условия. Това затруднявало и прогнозите.

Д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил споделя, че тази година ги е сполетяло страшно бедствие. В рамките на една седмица имало два мраза – единият с температури от -1,6 градуса, а при втория температурите на места достигнали до -6 градуса. Това нанесло сериозни поражения върху черешовата реколта. Сотиров смята, че е силно да се каже, че и 20 % от реколтата ще оцелее.

По думите му в зависимост от сортовете измръзването било в рамките от 80 до 100 %. Стопаните не можели да направят нищо за спасяването на реколтата. Ако валежите продължат и в следващите дни, плодовете по дърветата ще окапят.

Много от собствениците на черешови масиви са обезверени. Те смятат, че може и по една кошница от дърво да не могат да съберат.

Производителите смятат, че лошите атмосферни условия и провалената реколта ще вдигнат значително цената на плодовете това лято. Те прогнозират тя да започне от 1,50 лв. и да достигне до 3 лв. за килограм, на място – в черешовите масиви.

Собствениците не се надяват и на обезщетения. Причината е, че такива се получават само при 100 % унищожена реколта.