Наистина ли властта иска да фалират хотели? Това питат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в своя позиция до медиите заради неглижирането на проблемите на туризма и липсата на реална и адекватна помощ за хотелите през последните 9 месеца.

Секторът на гостоприемството е допринесъл за 10,3 на сто от БВП през 2019 г. според данни на Световния съвет по туризъм, а според изчисленията на икономисти преките и косвени ползи за бюджета от индустрията надхвърлят дял от 15 на сто в икономиката. Всяко четвърто ново работно място в България през 2019 г. е било открито от туристическия сектор, показват още официалните данни. Всеки трети работник в света е зает в сектора на гостоприемството, категорични са и данните на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета), в която БХРА е единствен пълноправен член за България.

По думите им обаче въпреки данните ефективна помощ за оцеляването на туризма липсва.

От БХРА адмирират мерките, с които правителството предвижда да подпомогне на другите засегнати в туризма - туроператори, превозвачи и ресторантьори, но подчертава, че без места за настаняване туризмът не може да съществува. А без подкрепа от държавата масовите фалити на хотели не са прогноза, а реалност.

През последните месеци БХРА изпрати редица предложения и писма до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката. Липсата на отговори по предложените мерки и опасения от страна на бизнеса са демонстрация на тотално игнориране на сектора от страна на властимащите. Голяма част от опасенията на бизнеса за перспективите пред туризма вече се сбъдват, но държавата отказва да проумее или демонстративно не се интересува от социалните и икономическите последици, от угрозата стотици хиляди хора в страната да останат без работа, а цели региони - без препитание и перспектива, подчертават в позицията си хотелиерите и ресторантоьорите.

От БХРА сме категорични, че спешно трябва да се вземат мерки, така че хотелиерският бизнес също да бъде включен в обхвата на икономическите и социални мерки за помощ.

По думите им в момента хотелите реално са оставени на произвола на съдбата. Те едновременно имат право да работят, заради което собствениците и служителите им не могат да получат финансова помощ, като в същото време не могат да посрещат туристи, тъй като заведенията им за хранене остават затворени дори за клиенти на хотелите. Служителите в хотелските ресторанти и кухни, чиято работа е забранена със заповед на здравния министър, не могат да получат дори от крайно недостатъчната помощ от 24 лева на ден, въпреки осигуряването им на много по-високи от минималните прагове заплати. Причината е, че те са назначени като хотелски персонал и кодът на дейността им не подлежи на подпомагане, обясняват от БХРА.

Същото се случвало с работещите в нощните заведения към хотелите и дори с тези, които не се трудят в хотел, но собственикът им притежава такъв и е окрупнил бизнеса си под тази шапка.

Според хотелиерите и ресторантьорите бизнесът получава ясен знак, че "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се".

От БХРА отбелязват, че въпреки твърденията, че летният сезон е бил успешен, реално близо половината от хотелите останали затворени, а голяма част от тях не са успели да покрият разходите си. Според тях в момента е на път да се случи и същото в зимните ни и спа курорти.

Въпреки взетите мерки, изискващи допълнителни инвестиции от страна на собствениците в момент на криза, държавата не е предвидила никаква подкрепа и за зимния туризъм. Не се предвижда да се подпомогнат хотели, ски зони, ски учители. Не са предприети никакви стъпки за помощ на бизнеса да разсрочи кредитите си. Общините и държавата не опрощават и не разсрочват безлихвено дължимите данъци и такси, не се предвиждат и никакви други облекчения, така че бизнесът да премине през кризата, обясняват още от Асоциацията.

Според БХРА е недопустимо да се мери с двоен аршин и ако твърдим, че всички мерки са за опазване живота на хората те не бива да са половинчати. И засегнатите бизнеси трябва да получат компенсация, както се случи навсякъде в Европа, а и извън нея. Вместо едни и същи пари, предвидени уж за помощ на фирмите, да се прехвърлят от едни мерки към други, създавайки впечатление у хората, че на бизнеса се помага без това реално да се случва, категорични са хотелиерите и ресторантьорите.

Те подчертават за пореден път, че няма нито един хотел в България, който да се е превърнал в огнище на Covid-19. С липсата на мерки обаче кабинетът оставил хотелите в период на постоянен ретрограден Меркурий, при който с каквото и да се захванеш, каквито и усилия да положиш, те са все напразно.

В равнодушието и неангажираността на властите с проблемите на структуроопределящ за икономиката бизнес прозира опит за сриване на целия сектор и впоследствие за изкупуване на безценица на сгради и бизнеси, в чието развитие и пазарен имидж са инвестирани милиони, допълват още в позицията си от БХРА.

Търпението ни отдавна се изчерпа и излизането на улицата вече не е опция, а близка перспектива. Много ни се иска България да е истинска европейска държава с европейско мислене и управление и се надяваме се, че след 9 месеца излагане на доводи, подкрепени с факти, европейска статистика и анализи, най-после ще бъдем чути и ще бъдат взети необходимите мерки за оцеляване на гръбнака на туризма, завършват от БХРА.