Съставът на комисията за регулиране на съобщенията (КРС) бе намален от 9 на 5 души, а мандатът им от 6 на 5 години. Това стана с окончателните промени в Закона за регулация на съобщенията.

От КРС ще трябва да излязат последно назначените й шефове - това са тримата представители на тройната коалиция, избрани през май миналата годината, както и един от президентската квота.

По време на дебатите представители на БСП заявиха, че с промените управляващите правят "политическа чистка" в независим орган.
От ГЕРБ пък им отвърнаха, че и преди съставът на комисията е бил от петима членове и че в края на мандата на тройната коалиция той е увеличен и така са били назначени "предимно партийни кадри".

С поправките в 15-дневен срок от обнародването им КРС ще напуснат 7 от 9-имата й членове и управляващото мнозинство ще получи право да излъчи трима свои представители.

Промените предвиждат още председателят на комисията да се определя от Министерския съвет, а парламентът ще избира заместниците му и още двама членове. Президентът пък ще назначава с указ един от членовете.