Подкрепа и съвместни действия срещу сивия сектор в търговията със зърно поискаха от НАП на редовното заседание на Консултативния съвет по зърно днес.
Меморандум с Румъния за превенция на данъчни измами, свързани с търговията със зърно, разработва Националната агенция по приходите в момента.

Освен, че засягат публичната сфера, във връзка с изпълнението на приходната част на бюджета, данъчните измами са сериозен проблем и по отношение на частните бизнес отношения. Това заяви Петър Цанков, началник-отдел „Методология и международни отношения" в Националната агенция по приходите.

Според него нелоялното поведение на бизнес операторите спрямо фиска се отразява сериозно и на конкуренцията на пазара, като поставя некоректните фирми в привилегировано положение спрямо останалите.

От своя страна главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев припомни подробни резултати от направени проверки за безопасността на хляба и хлебните изделия, приключили по-рано тази година.

Контролът за безопасността се провежда перманентно, и компетентните органи, отговорни за това, ще продължат проверките и по време на предстоящите празници.

Временният слой на ортофотокартата е предаден няколко дни по-рано от предвиденото, заяви по време на заседанието Калина Илиева

Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция е в пълна готовност още от началото на следващата седмица да започне оторизация на директните плащания към земеделските производители за 2009 г. Това съобщи изпълнителният директор на ДФЗ-РА Калина Илиева.

Това ще бъде възможно, ако до края на седмицата средствата за субсидиите на декар за 2009 г. бъдат налични в системата за единно банкиране СЕБРА. „Имаме уверение на Министерство на финансите, че това ще се случи", посочи още Калина Илиева.

Въпреки, че законовият срок за изплащане на субсидиите на площ е до края на юни следващата година, амбицията на новото ръководство на ДФЗ и Министерство на земеделието и храните е на коректните земеделски производители, за чиито площи няма констатирани застъпвания, субсидиите да бъдат изплатени в рамките на месец декември, съобщи още Калина Илиева.

По кампания 2009 в ДФЗ - РА са постъпили над 95 хиляди заявления от страна на земеделските производители. Помощта, която ще получат за обработка на земята е около 22 лв. на декар. Общата сума за директните плащания за 2009 г. - европейски средства и национални доплащания е в размер на 771 млн. лв. Застъпвания са констатирани в 10 500 заявления.