НАП подлага на открито наблюдение, проверки и ревизии хотелите в зимните ни курорти, съобщават от приходната агенция. 

Причината е практиката за укриване на обороти. 

Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала.

От НАП разясняват, че ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо друг на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия.

4 и 5 звездните хотели в Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша.

Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, допълват от НАП.

Чрез специално създаден калкулатор от НАП и НОИ всеки може да изчисли колко губи, приемайки да бъде осигуряван на по-ниска от реалната си заплата.

По думите на директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. "заплата в плик".

Той допълва, че неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения, а целта на проверките по хотелите е да се спре тази практика.