Ново напрежение на българо-турската граница. Този път е заради въведената задължителна дезинфекция на товарни камиони на влизане в България.

По данни на Съюза на международните превозвачи на границата ни с Турция вече има опашки заради т. нар. "златен гьол". А малките превозвачи са готови да затворят границата, тъй като според тях няма причини за въвеждане на дезинфекция.

Междувременно по-рано днес шефът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов заяви, че „златният гьол" е възстановен заради зачестилите заболявания шап и шарка по животните.

Малките превозвачи ще протестират, защото таксата от 30 лева за камион при влизане в България ги натоварва сериозно, коментира Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи пред Дарик.

„Всеки ден по 20 000 лева изчезват в джоба на някой, който не знаем кой е", заяви Филипов.

Според Петко Ангелов от Съюза на международните превозвачи задължителната дезинфекция е върната тихомълком и без причина, а дезинфекцията в момента се извършва само по документи с цел събиране на пари.

„В момента на дезинфекцията нито има вода, нищо няма. Само се издават бележки и се прибират пари. Снощи имахме камиони, които са минали и няма нищо вътре. Взимат парите и това е на Капитан Андреево", посочи Петко Ангелов.

Дезинфекцията се извършва от частната фирма "Пи.Еф.Си." ЕООД , заради която избухна преди повече от година и скандала със „златния гьол". Тогава служебния премиер Марин Райков заяви, че ще прекрати договора с фирмата.

От Агенцията по безопасност на храните обаче са направили справка, че юридически не може да бъде прекратен договора и така към днешна дата същата фирма работи на българо-турската ни граница.