Българските животновъди настояват да бъде спрян вносът на заместители на мляко и месо.

Ако техните искания не бъдат изпълнени, животновъдите може да прибягнат и до блокиране на гранични пунктове.
Като начало те са предвидили северните - Видин, Оряхово, Русе

Това заяви председателят на Асоциацията Адриан Цаконски, цитиран от БНР.

Преди малко започна заседание на Консултативния съвет към Министерството на земеделието и храните и Асоциацията на животновъдите, на което ще бъде обсъден проблема, който създава вносът на заместители в България.

Според него българските производители вече не могат да продават продукцията си именно заради такъв внос на заместители на мляко и месо.

Четири конкретни мерки, които да бъдат предложени на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, прие днес Консултативният съвет по проблемите на земеделието.

                   Още...

Адриан Цаконски уточни, че в мандрите вече не изкупуват българско мляко, както и месо за месопреработвателните предприятия, което нанася удар върху родните животновъди.

"Всички предпочитат по-евтините заместители", оплака се Адриан Цаконски. 

Друг проблем в сферата е, че съществуващата нормативна уредба не може да защити ефективно българските производители на месо и мляко. Това е и мнението на самият министър Цветанов.
Преди дни бе обявено, че със заповед на министъра от големите хранителни магазини се иска откриване на отделен щанд за продукти, направени от заместители.