Най-големият пътнически самолет в света – Airbus A380, ще кацне следващата седмица в София.

По този повод на специална пресконференция организаторите на събитието от Lufthansa дадоха повече разяснения за първото кацане на подобен самолет на софийското летище.

Самолетът ще излети на 16 октомври от летището във Франкфурт на Майн в 9:50 местно време и е очакван в София около 13 часа. Ще бъде пилотиран от българина Марио Бакалов, който е и един от инициаторите на идеята за гостуването на A380 в София.

Бакалов обясни, че че по всяка вероятност машината ще прелети през целия град, за да могат жителите и гостите на София да я видят. Пилотът уточни обаче, че това ще зависи преди всичко от атмосферните условия и подходящия вятър.
"Винаги е било моя мечта да пилотирам най-големия пътнически самолет в света до моята родна страна и на 16 октомври тази мечта ще се сбъдне", сподели още Бакалов.

A380 е дълъг 72.7 метра, висок е 24.1 метра, а разпереността на крилата достига 79.8 метра. Събира 509 пътници в четири класи.

Може да лети 12 000 километра със скорост 907 километра в час. Сглобен е от 4 милиона части, произведени от 1500 компании в 30 страни по света.