Стратегията за приватизация на Параходство Български морски флот се доближава максимално до предложената от страна на Българската асоциация на корабопритежателите (БАК), която предвижда регистрирано в България дружество да купи БМФ.

Това заяви за "Позвънете Новини" източник от Министерството на транспорта и съобщенията. Самият транспортен министър Петър Мутафчиев заяви вчера във Варна, че стратегията за раздържавяване на Параходството е готова, но не пожела да разкрие детайли, преди да я внесе в Министерски съвет (МС). Това трябва да стане до две седмици.


Предложението на БАК предвижда продажба на 70% от стойността на капитала на БМФ. При коректно изпълнение на приватизационните задължения от новия мажоритарен собственик, след период от 3 години държавата може да предостави на този собственик останалите 30% за вътрешно изкупуване под условие „първи отказ".

Потенциалните инвеститори се очаква да бъдат консорциуми от регистрирани в България и страни на ЕС юридически лица (които след спечелване на процедурата да прераснат в акционерни дружества). Те трябва да отговарят сумарно на три условия.

Първото е да разполагат със собствени или под управление плавателни средства с общ тонаж над 200 000 DWT. Да имат опит в управлението на корабен тонаж у нас поне 2 години и да имат над 20 млн. тона превозени товари със собствени или под наем плавателни средства. Кандидатите трябва да управляват финансови активи с портфейл в корабоплаването на обща стойност над 200 млн. евро.

Ако стратегията на министерството се доближава до браншовата, това означава запазване на търговския ни флот. Според пожелал анонимност член на БАК, има готовност консорциум от български фирми да участва в надпреварата за БМФ.