Българинът се респектира от строгите санкции и затова ще предложа увеличаване на глобите за нарушения, извършени при продажбата на храни от магазините. Това обяви пред bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

През миналите дни станахме свидетели и на нарушения на големи и уважаващи себе си търговски вериги. Ще бъдем строги към всички, независимо от това колко са големи и какво представляват, закани се той, цитиран от money.bg.

Аграрният министър обяви още, че ще предложи законодателен пакет за увеличаване размера на санкциите. В момента за връщането на храни към производителите глобата е от 2000 до 4000 лева за първо нарушение, от 4000 до 6000 лева за второ. При първо нарушение предлагам минимум 10 000 лева глоба, при второ - да се затваря обектът, обясни Найденов.

Той коментира, че не е съгласен, че акциите на Българската агенция по безопасност на храните са безрезултатни и че няма ефект от тях. Инспекторите извършиха над 10 000 проверки, има доста затворени заведения и търговски обекти и стотици актове, изтъкна министърът.

Припомняме, през миналата седмица бяха връчени актове на редица хипермаркети за административни нарушени, тъй като бяха нарушили проследяемостта на хранителните продукти чрез връщане на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност.

На търговските вериги „Била", „Фантастико" и „345" бяха съставени актове по Закона за храните за неспазване на предписание на контролен орган във връзка с писмо на генералния директор на Националната ветеринаромедицинска служба. То е от 22 октомври 2007 г. и забранява връщането на храни от животински произход от търговската верига към производителя.