Земеделският министър Мирослав Найденов „погва" мургавите търговци по морето. В разгара на летния сезон той се ангажира лично да "пообиколи плажовете" по Черноморието, за да спре "разносната" търговия, съобщава БиТиВи.

"Гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат", категоричен е Найденов. По думите му изчистването на плажовете от търговци ще повиши реномето на българското Черноморие.

Инспекциите на министъра ще имат за цел да подпомогнат работата на Българската агенция по безопасност на храните, която започва специални проверки на заведенията по Черноморието.

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните своя страна ще се съсредоточат върху заведенията и капанчетата, като специално внимание ще се обръща на мазнините, с които се готви.

„Причината за проверките са множеството сигнали за нарушения, свързани с мазнината, която се използва за приготвянето на различни храни, което носи риск за здравето на хората", поясни министър Мирослав Найденов.

„Ако този с ръчната търговия се скрие и избяга някъде с чантата с царевицата, концесионерът няма къде да избяга. Тези здрави момчета, които събират парите по плажа за чадърите, да бъдат така добри да гонят тези с чантите, защото в противен случай ще си платят глобата те", допълни аграрният министър.

"Обикновено където се появя, бягат от всичко, намаляват и цените ", призна още Найденов.

Освен на търговците на храни по плажа, министърът се закани и на концесионерите, които допускат това да се случва.