И вторите проби за шап в Ямболско са отрицателни. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след днешното заседание на МС.

Той обаче е назначил трети проби. „Исках не на 100%, а на 200% да съм сигурен", изтъкна той.

По думите му двете направени досега проби са достатъчни, за да се каже категорично, че няма шап в Ямболско. Изпратени са екипи на място, които да обследват и да вземат допълнителни проби.

.По-добре е да се презастраховаме. Извършва се проверка за поголовното измиране на пчели в северна България,' стана ясно още от коментара на земеделския министър.

Нямаме данни за свръхзаболеваемост сред пчелите, посочи той.

Припомняме, при рутинни прегледи при около 15 едри преживни животни от село Стефан Караджово бяха установени клинични признаци на заболяването.

По-късно от Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че резултатите от първите взети кръвни проби са отрицателни.

Припомняме, в края на миналата година на територията на страната бяха установени три огнища на заразата - в селата Граматиково, Резово и Кости.

Установено бе, че животните от село Резово са заразени от 21 турски бивола, преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

37 от над 1 600 взети проби от домашни животни в село Кости бяха положителни за болестта. Всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, бяха умъртвени.

На 31 януари пък бяха установени положителни резултати за шап при кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в село Граматиково. Наличието на антитела е открито при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването.