Европейската финансова рамка за новия програмен период от 2014 до 2020 г. е с общ й фонд е 55 млрд. евро и от тях най-голям процент отива за земеделие. България ще получава най-много пари, тъй като е нова страна-членка и от самото ни приемане в ЕС започнахме с ниско финансиране.

Това каза в сутрешния блок на bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов за субсидиите за земеделие от Европейския съюз.

Това, което предлага еврокомисарят Дачиан Чолос е да има таван. В България 3,4% от бенефициентите получават 70% от субсидиите и така създадохме богати хора и докарахме други до просешка тояга.

Затова ние подкрепяме тезата на комисаря да има таван за финансиране, посочи министърът.

Тоталната сума за България няма да бъде намалена, но ще има таван за бенефициентите. Целта е да се пореже финансирането на големите земеделци, за да могат да се облагодетелстват повече от дребните, уточни той.

Европейската комисия е започнала наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори. Това може да струва на страната ни между 2 и 8 млрд. лева. Ако това е блъф, то в него трябва да участва и Европейската комисия, заяви Найденов. На 29 юли получихме официално потвърждение, а през септември това решение беше обнародвано във вестника на ЕК.

Ако комисията потвърди случилото се в официалното разследване ще ни се даде срок или да си вземем парите, или да си върнем горите, подчерта Найденов.

Ако ли не ще трябва да се плати на всички за това, че някой навремето си е позволил да прави подобна сделка. Вече има обвиняеми по случая - това са двамата бивши земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков, припомни министърът. По думите му те са виновни за малките заменки.

Големите са внасяни на МС и са били докладвани от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин. Като пример Найденов посочи заменката, която се свързва с барата на бившия премиер Станишев.

Мисля, че е редно Калфин да каже какво мисли по темата, допълни земеделският министър.

Тези, които са се възползвали от заменките на гори няма да могат да ползват земята, защото строителството върху тях е забранено, допълни министър Найденов и призова хората, които са извършили подобни сделки да върнат горите на държавата.

Относно промяната в рецептурниците на училища и детски градини министърът заяви, че ако посредниците по веригата биват изолирани, надценката ще компенсира качеството за храната. По думите му наредбата е влязла в сила на 15 септември и от тогава вече е имало 1 150 проверки.

Има санкционирани, а две детски градини са затворени, посочи той.

За делото в Румъния срещу балчишкия капитан Христо Спасов министър Найденов уточни, че ако резултатът на първа инстанция не е положителен за българския капитан, България ще настоява процесът да бъде изтеглен у нас.