Не достигат берачите на рози тази година в розовата долина - Карлово, съобщава Нова Телевизия.

Няколко дни преди старта на розобера земеделските кооперации и частните производители са под голямо напрежение заради липсата на работна ръка.

Няма достатъчно берачи в цялата долина от Златосел и Старосел до Клисура.
Заради липсата на работна ръка хиляди тонове розов цвят могат да изгният в масивите.

Една от причините за недостига на желаещи да берат розов цвят, че кооперациите дават малко пари на събирачите.
Въпреки че тази година те са готови да плащат повече на берачите - толкова, колкото в Гърция и Испания, желаещи няма.

Председателят на "Добрила" (Сопот) - една от земеделските кооперации, занимаващи се с розодобив в Карловския балкан Петко Канагрохов успял е да събере едва половината от необходимата му работна ръка за прибирането на реколтата.

„Някъде около 70 стотинки ще бъде заплащането на розоберачите. И решихме да дадем по 200 грама жито-пшеница премия на редовните берачи. Това значи, че трябва да се е записал, редовно да посещава брането и да набере не по-малко 300 килограма розов цвят, за да можем да му дадем премията", обяснява Канагрохов.

Освен ниската цена, и самият процес на събиране на розовия цвят са причина да няма берачи.

„Първо ранното ставане. Ранното ставане това означава 3-4 часа сутринта трябва да се стане и след това непригодните атмосферни условия - сутрин е хладно, росно. След това идва слънцето, пчелите жилят", коментира Петко Канагрохов.

Безработните в Карловско, които получават социални помощи, също не могат да се включат в розобера. Ако бъдат хванати от социалните служби, губят помощите си, а кампанията по събирането е не повече от 20 дни.

„Правим доброволни трудови дни и в общинската администрация с училищата и т.н., но проблемът е изключително сериозен. И в момента икономиката в Сопот е в колапс", смята кметът на Сопот Веселин Личев.

Преработвателните предприятия все още не са определили каква ще е изкупната цена на розовия цвят за тази година. Производителите се надяват тя да не бъде под 2 лева за килограм.

Заради честите превалявания и хубавото време, земеделските кооперации очакват по-добра реколта, в сравнение с миналата година.