Един огромен ресурс потъва в здравеопазването и резултат няма. Според сметките на бившия финансов министър Муравей Радев, направени в ефира на БиТиВи, 4 милиарда лева отиват в здравеопазването, а към тях трябва да се прибавят и парите, които хората си доплащат. Те са поне още толкова.

Затова и всички действия в посока на по-висока ефективност на тези разходи, както и на облекчаване на пациента и на облекчаване работата на лекаря трябва да бъдат приветствани.

Според Муравей Радев обаче се вижда как неистово се съпротивлява първо гилдията, след това синдикатите, а и Народното събрание, как да стане реформата в сектора.

Според Радев обаче в този парламент всяка истинска реформа е осъдена.

"Парламентът не е избран, за да прави реформи, а за да пази статуквото. Ние си го избрахме и ние сме си виновни. Българските избиратели пратиха в парламента хора, които не желаят да правят реформи".

Радев коментира и скандала „Панама гейт” като нещо, което не е ново, а различното е неговият мащаб – този път огромен.

Той изрази надежда, че ситуацията ще принуди правителствата на някои „бели” държави да вземат сериозни мерки срещу това явление.

Дейността на тези офшорни фирми е законна. Много ниското данъчно облагане в тези офшорни зони ги прави много конкурентоспособни на световния пазар. И в този смисъл те изкривяват икономическото развитие на белите фирми в белия свят, за което правителствата би трябвало да вземат мерки, коментира още бившият финансов министър.

Муравей Радев посочи, че в България има закон, чрез който силно се ограничава действието на офшорните фирми. Той забранява на подобни фирми да извършват около 30 дейности, припомни Радев и изброи: да притежават банки, застрахователни дружества, да участват в публичните, държавните поръчки, да участват в приватизацията и др.

Според него обаче законът трябва да се допълни.

"Офшорките създават нелоялна конкуренция с белия бизнес. Най-страшното е, че създават стимул и желание във висши политици и в криминални субекти да заделят пари по криминален път или по пътя на политическата корупция, знаейки че там имат сигурно убежище. Става дума за много трилиони долари в световен мащаб”, каза още Муравей Радев.