Федерация „Металици" към КНСБ настоява държавата да подкрепи оздравителния план за „Кремиковци".

Според нея това е единствената възможност за запазване на преструктурирания вече комбинат с над 2 000 работни места и последващо технологично обновление.

Според шефа на федерацията Васил Яначков, ако планът бъде подкрепен и НЕК преструктурира вземанията си, компанията може да стане мажоритарен собственик на „Кремиковци".

Като собственик НЕК може да управлява комбината и да го продаде на цена в пъти по висока, посочи Яначков.

Вината и грешките на бивши правителства няма да оневинят сегашното правителство за крайните ефекти от неясната и деструктивна политика по отношение на „Кремиковци", категорични са от федерацията.

Те отправиха призив за разумни действия и предупредиха, че спирането на комбината ще превърне площадката му в бойно поле на 20 км. от София. Според Яначков, който твърди, че „Кремиковци" е купчина старо желязо, нищо не разбира. По думите му комбинатът е „могила злато".

Яначков изтъкна, че „Кремиковци" вече е преструктуриран. Над 3 500 работници вече са на улицата, а 2 700 тръпнат в очакване да бъде решена съдбата им, отбеляза той.

В момента преките задължения към работниците възлизат на 40 милиона лева.

Правителството с половина уста, в различни нюанси от различи министерства, продължава да прави анонси, но и до момента няма ясна цялостна позиция по проблемите в „Кремиковци" и последиците за икономиката на страната, посочиха още от федерацията.

Според тях, ако финансовото министерство не даде съгласие за разсрочване на публичните взимания, вероятността съдът да вземе решение за несъстоятелност е много голяма.

Ако държавата не подкрепи оздравителния план, ще загуби и ще плаща още, предупреди Яначков.