НЕК настоява преконсервацията на оборудването за "Белене" да се извършва от нейни служители. За това се водят преговори с Русия.
Това обяви след заседание на енергийна комисия в парламента шефът на НЕК Петър Илиев. Той обясни, че това би било изцяло във финансовите възможности на компанията, тъй като за консервацията през годината биха били нужни между 12-15 служители целогодишно. Той коментира, че това би струвало в пъти по-евтино.

"Тук работим с наши служители, а материалите са 20 хил. лв.", обясни той. На въпрос за изказването на енергийния министър Теменужка Петкова, че по принцип руснаците са настоявали те да го правят, шефът на НЕК обясни: "Те ни предлагат те да го правят, но ние отказваме." По думите му това би било изключително финансово неизгодно.

Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ "Белене", но не знаем цената
Обновена

Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ "Белене", но не знаем цената

Проверяват централите за т. нар. "студен резерв"

"Затова предпочитаме да го правим със собствени сили под техен контрол", каза още Петър Илиев. Той посочи, че преконсервацията ще се извършва с наши сили под ръководството на заводите производители. Така е правено и със старото оборудване.

По думите му НЕК има огромен опит в съхраняване на оборудване. "Повече от 20 години старото оборудване го съхранявахме и това оборудване работи перфектно без никакви забележки."

Той бе категоричен, че част от оборудването за "Белене" вече е пристигнало на площадката. Именно за него ще бъде направена обществена поръчка за изграждане на навеси. "Всичкото е съгласувано къде да бъде разтоварено, как ще се съхранява - със заводите производители", увери той. Шефът на НЕК обясни, че друга част от оборудването е на пристанището в Санкт Петербург, а трета част е поставена в складове.

В Русия вече товарят реактора за "Белене" за експедирането му към България

В Русия вече товарят реактора за "Белене" за експедирането му към България

Другият реактор го изпращат по-късно тази година

Част от оборудването е поставено в среда на азот. "Това го следим постоянно дали този азот не му спада налагянето, за да можем да му гарантираме качеството. Другата част от оборудването е покрито със смес, която отнема влагата. По предписанието на заводите производители оборудването трябва да бъде покрито с навеси", обясни още той във връзка с пристигналото оборудване на площадката в Белене.