Националната електрическа компания (НЕК) очаква тази година да загуби 60 млн. лв., съобщи БНР.

Причината за това е неадекватната ценова политика на енергийния регулатор, каза изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян на международната енергийна конференция на българския атомен форум край Варна.

Енергийният министър вече заяви, че токът трябва да поевтинее от 1 юли въпреки искането на електроразпределителните дружества за повишение на цената.
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов също прогнозира, че вероятно от 1 юли цената на тока за бита ще намалее с около 2%, а за стопанските потребители ще се увеличи с 3 на сто.

Заради неадекватната ценова политика обаче се очаква до края на годината НЕК да загуби 60 млн. лв., заяви изпълнителният директор на компанията Мардик Папазян. „Не заради намалението, а заради неадекватното ценообразуване още от началото на годината", уточни той.

Папазян коментира, че НЕК вече не може да покрива загубите си от вътрешния пазар с приходи от износ на електроенергия. Най-засегната от финансовата криза е индустрията. Там за последните 7 месеца потреблението на ток е намаляло със 17%. Според данните на НЕК спадът на консумацията на електроенергия за бита е с около 2%.

Ценовата политика на енергийния регулатор ще се отрази и върху обслужването на заемите на НЕК. Колко точно ще са загубите за компанията ще стане ясно от решението на енергийния регулатор за цените на тока от 1 юли.