Спадът на икономиката у нас ще е поне 7-8%. Това прогнозира пред БНР икономистът и бивш служебен икономически министър Асен Василев.

По негови думи най-работещата мярка е мораториумът върху кредитите, а мерките 60/40 или 80/20 са компенсаторни и само олекотяват кризата.

Според Василев най-големият проблем е ръстът на безработицата.

Той смята, че е необходимо да се предотвратят фалитите на бизнесите, а това минава през ликвидна подкрепа.

Василев припомни, че през 2013 г. сме имали инструмент "Джереми", който е дал нисколихвени кредити на фирмите. По този начин около 700 млн. лева са влезли директно през банките.

Икономиката ни се справяла добре, няма да се стигне до най-тежките прогнози

Икономиката ни се справяла добре, няма да се стигне до най-тежките прогнози

С Бюджет 2021 г. се правел опит да се поддържа и икономиката, и социалната система

Бившият икономически министър поясни, че тези кредити са били раздадени за оперативна дейност, а не само за инвестиции. Това според него ще може да помогне за предотвратяване на масови фалити.

"На бизнеса му трябва предвидимост, а такава липсва с това отваряне, затваряне, полуотваряне, полузатваряне. Когато липсва предвидимост, дори да имаме най-добрите мерки, пак ще има тежък икономически удар", категоричен бе той.

Според Василев именно непредвидимостта на вземане на решения създава големите проблеми.

Относно плана на президента за възстановяване на страната той посочи, че са предложени няколко проекта в енергетиката, предвид поетите ангажименти на България в рамките на членството й в ЕС.

Досегашните мерки пазели икономиката, а не психиката на хората

Досегашните мерки пазели икономиката, а не психиката на хората

Това мнение изрази политическият психолог проф. Антоанета Христова

Имаме шанс с парите за възстановяване да преструктурираме електроенергийната си система, за да не се вдигнат цените и да не се окажем без ток, когато затворим ТЕЦ-овете, отбеляза Василев.

Той допълни и че има проекти в хидроенергетиката, като ВЕЦ на Дунав или да се провери къде може да мине в помпен режим работата на каскадните ВЕЦ-ове. По негови думи геотермалните находища са голямо богатство на страната ни и с тях е свързан друг проект.

Това са български проекти, които ще ни позволят да имаме 100% наша независима енергия и да се разкачим от тази зависимост, обясни Василев.