трайчо трайковПоредно допълнение за удължаване на преговорите между България и Русия се задава на хоризонта. Енергийният министър Трайчо Трайков очаква договорът за строежа на втората ни атомна централа да бъде основно преработен. В ефира на „Нова телевизия" той посочи, че е той и прокуратурата са запознати с далаверите около АЕЦ „Белене".

Министър Трайков заяви, че в продължение на 2 месеца са водени интензивни преговори, но не е постигнат консенсус по всички точки от договора по ИДС (инженеринг, доставки и строителство). „Нищо не е договорено, ако всичко не е договорено", категоричен беше той.

Трайков посочи, че българската страна иска преработване на съществуващия договор за „Белене", за да бъдат отразени в него изискванията за безопасност на АЕЦ, заложени в стрес тестовете. Освен това, Трайков подчерта, че трябва да се осигури възможност в проекта да влезе и външен инвеститор. По думите му трябва да се подобри и финансовият модел, тъй като към момента множеството неясноти около структурата на цената и финансирането от страна на Москва.

Трайчо Трайков заяви, че в сегашния си вид, договорът прилича на такъв между Русия и Виетнам или Русия и Иран. Той беше категоричен, че България ще иска преработване на договора по западен модел.

По думите му и двете страни в момента се нуждаят от период, в който да не се произвежда нищо за АЕЦ „Белене", тъй като се е наложило сегашното правителство да плаща оборудване, договорено още през 2008г. Трайчо Трайков посочи, че НЕК и българското правителство все още нямат нужните данни, за да могат да се произнесат рентабилна ли ще е АЕЦ „Белене", или не.

По отношение на скандала с изчезналите 117 млн. евро при продажбата на излишно оборудване от централата обратно на Русия, министърът посочи, че е бил запознат със случая още през септември 2009г. и тогава сезирал прокуратурата. Трайчо Трайков допълни, че знае, че има процесуално-следствени действия, но призна, че не знае докъде са стигнали те.

Енергийният министър посочи, че цената на оборудването е паднала от първоначалната оценка в процеса на преговорите с руската страна, но по-фрапиращото е, че от нея са били приспаднати и 70 млн. евро за застраховки, транспорт и обследване, без после да има документи за поне половината от тази сума. Според Трайчо Трайков, най-вероятно тези пари просто са били „икономисани" от руската страна.

Енергийният министър допълни, че случилото се е още по-неприятно за страната ни, тъй като са били дадени 107 млн. евро от предишното правителство за разчистване на площадката на централата.

За сделката с „Шеврон" Трайков обясни, че предстои да бъде подписан договор за проучване на находищата на шистов газ у нас. По думите му даденият от компанията бонус от 30 млн. евро е безпрецедентен в българската история, а при предишни правителства е било твърде възможно „никой да не разбере" за него.

Енергийният министър уточни, че сондажите са скъпи и вероятно ще струват на американската компания стотици милиони долари. Ако проучванията дадат резултат „Шеврон" ще получи право на концесия, обясни още Трайков.

По думите му шистовият газ е направил революция, като е позволил на САЩ да станат нетен износител на газ, след като са увеличили добивите си 10 пъти за последните няколко години. Министърът заяви, че екологичните рискове не са толкова сериозни, тъй като се работи в почвени пластове под водоносните, като се вкарва смес от „99,99% вода и пясък" с малко количество специален химикал.

Трайчо Трайков беше категоричен, че добивът на шистов газ у нас ще накърни интересите на вносителите на синьото гориво и те ще търсят начини да го компрометират - било заради по-високата цена на добива или заради евентуалните екологични проблеми.

Според министъра, качеството на добивания газ е съпоставимо с това на внасяния руски газ, а цената ще е около 200 долара за 1000 куб. метра. Трайков посочи, че Москва в момента е поставила цена от 320 долара за същото количество.