Гръцката компания ОТЕ реши късно в петък да продаде "Глобул" на норвежката компания "Теленор", съобщи електронното издание на в. „Капитал"..
Компанията ще плати за българския мобилен оператор 717 млн. евро.

Според цитирано от Reuters съобщение на ОТЕ до борсата в Атина, крайната цена ще бъде адаптирана според нетните задължения на "Глобул" и промените в работния капитал към деня на приключване на сделката, което ще се случи през третото тримесечие на годината.

"На базата на нашия опит с добре представящите се операции на "Теленор" в района, категорично вярваме, че ще успеем да създадем стойност на българския пазар. Като добавим нашия мащб и опит към компетентността и познаването на пазара от "Глобул", ще можем да предложим още по-добро качество и повече авангардни услуги на българските потребители", заяви Йон Дредрик Баксас, президент и главен изпълнителен директор на "Теленор груп".

"Навлизането ни на българския пазар засилва потенциала за трансгранично сътрудничество и подобрява ефективността, от която ще имат полза нашите клиенти, бизесът и "Теленор груп" като цяло. Виждаме още и потенциал за разширяване на услугите за мобилен пренос на данни и интернет базирани услуги", допълва Кел-Мортен Йонсен, изпълнителен вице-президент и ръководител на бизнеса в Европа.

Кандидатите за покупката на оператора и търговската верига "Германос" бяха "Тюрк телеком", "Теленор" и "Дойче телеком". В последния момент от надпреварата се отказа друг турски кандидат - "Тюрксел".