Независимо, че се намира на хиляди километри от САЩ и Европа, Нова Зеландия се превръща във все по-популярна дестинация за западния свят и конкретно за по-заможната част от населението му. Това обаче се оказва проблем за страната.

На първо място туристическият бум носи сериозни последици за непригодната за такова натоварване инфраструктура на островната страна. През миналата година до Нова Зеландия са пътували 3,5 милиона души, което е с 480 хиляди повече от прогнозирания брой. А липсата на капацитет за посрещането на толкова много хора започва да се превръща в голям проблем за властите в държавата.

"Ако не успеем да се справим с това в дългосрочен план, ще трябва сами да сложим спирачка на собствения си растеж", коментира Куинтън Хол, който е шеф на един от най-големите туроператори.

"Ние сме изправени пред естествена спирачка, заради това, че нямаме достатъчно места за настаняване в Нова Зеландия. Дори хората да искат да дойдат тук, те просто няма да намерят място, където да отседнат", допълва той, цитира Bloomberg.

Броят на туристите през миналата година е скочил с 12% през 2016 година, като през 2022 година се очаква той да достигне 4,5 милиона души, като този брой наближава населението на страната в момента - 4,7 милиона души.

Според изчисленията на правителството до 2025 година ще има недостиг на 4500 хотелски стаи въпреки планираното изграждане на около 5200 такива. Заетостта на хотелите в най-големия град Окланд през февруари е достигнала 94% и около 86% за изминалата година.