Само за последния месец в списъка на некоректните данъкоплатци и осигурители са прибавени имената на 195 нови длъжника от град София, с общ размер на задълженията 130 милиона лева.

Това съобщават от Националната агенция по приходите и припомнят, че публикува в Интернет и поставя в офисите си списък на длъжниците с неплатени задължения в големи размери. Това е мярка за противодействие срещу лицата, участващи в измами и вериги за източване на ДДС

В съответствие с европейското право, участниците в такива вериги са солидарно отговорни за целия размер на невнесения данък, допълват още от НАП.

От началото на годината са изпратени 106 сигнала до прокуратурата за лица, които не плащат публични задължения в особено големи размери. За 103 лица са уведомени лицензиращите органи, с цел отнемане или неиздаване на разрешения/лицензии, поради наличието на неплатени данъци и осигурителни вноски.

На същите лица е ограничено правото да пътуват извън границите на Европейския съюз до заплащане или обезпечаване на задълженията, посочват още данъчните.