Днес влизат в сила нови цени на водоснабдителните и канализационни услуги от 39 ВиК дружества в страната.

Между 0.01 лв./куб.м. и 0.33 лв./куб.м. ще бъде увеличението на цената на водата в различните населени места в страната.

Една от причините за нови цени на ВиК услугите е повишението на разходите за електрическа енергия от 1 юли, мотивират повишението от ДКЕВР.

При някои дружества делът й достига до 50% от общите разходи за предоставяните услуги. Изменението на цените на горивата на международния и вътрешен пазари и драстичното увеличение на стойността на материалите, които съставляват до 80% от необходимите средства за извършване на ремонтни дейности на ВиК системите, са също предпоставка за ценова корекция.

Експертите от държавния регулатор изискаха подробна обосновка за повишените разходи на дружествата. ВиК операторите представиха доказателства за декларираните си инвестиционни намерения, финансирането им и задълженията си по сключените договори за кредити.

ДКЕВР удовлетворява с това повишение само частично исканиятаза промяна в цените на ВиК услугите.

Така след направените корекции се предвижда за месец тричленно домакинство в Търговище да заплаща с 0.67 лв. повече. С 1.16 лв. ще е промяната в Пловдив, с 1.90 лв. във Варна, с 1.10 лв. в Бургас, а с 0.98 лв. в Плевен.

Преди дни от социалното министерство обявиха, че се обмисля система за подпомагане на социално слаби, заради повишението на цената на водата.