Кризата с африканската чума е овладяна, но въпросът не е решен. Това заяви пред БНТ новият директор на БАБХ проф. Паскал Желязков.

Той уточни, че през първия месец юли, когато е бил пикът на заразата, е имало 8 индустриални ферми, през следващия месец те са били 2, а през септември само 1. 

Желязков отбеляза, че при дивите животни общо са 65 случая.

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

Африканската чума застигна и източнобалканските свине

В Смядово потвърдиха първи случаи на заразени животни от породата

Той подчерта, че случаите на африканска чума са намалели драстично след набелязаните мерки. Включиха се и повече хора от науката в борбата с африканската чума.

Шефът на БАБХ допълни, че мерките на ЕС са едни и същи за всички страни членки.

По отношение на промените в БАБХ, той подчерта, че засега няма да има драстични промени, възможни са вътрешни реорганизации. 

По думите му се наблюдава разделение между работещите ветеринари на терен и държавната администрация, като ще работи за по-активното им включване. Ще има ревизия, за да се установи къде има недостатък на ветеринарни специалисти.

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума
Обновена

Започва изплащането на еднократната помощ за щетите от африканската чума

Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали

Припомняме, че на 2 септември стана ясно, че са открити две огнища на чума по свинете в община Смядово. 

Ден преди това пък, 1 септември започна изплащането на еднократна помощ от 300 лева на стопанство в 21 области на страната. 

На 28 август, министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че огнищата на африканска чума намаляват. Тогава стана ясно, че МС отпуска 28 милиона лева за мерките в борба с чумата по свинете.

Намаляват огнищата на африканска чума

Намаляват огнищата на африканска чума

Танева е доволна от резкия спад

На 6 август стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС  за справяне с чумата.