Депутатите приеха да бъде дадена законова възможност на енергийния регулатор да отложи новия ценови период с един месец.

След като посветиха цялото си сутрешно работно време само на един текст допълнение към Закона за енергетиката, народните представители приеха на първо четене даването на законовата възможност.

„За" бяха 126 народни избраници, 12 депутати от „БСП Лява България" се обявиха против, а 9 социалисти натиснаха бутона „въздържал се". Така след като приеха промяната на първо четене, депутатите се захванаха с поредни дебати по темата при разглеждането на текста и на второ четене и решиха да го гласуват.

За един месец нямате технологично време да изпълните това, което сте заявили, обърна се атакистката Магдалена Ташева към депутатите. Не можеш да изпечеш агне за 15 минути. Това едномесечно отлагане на регулаторния период щяло да доведе само до допълнително ограбване на енергетиката в полза на американските централи. Не ви е срам, ядоса се Ташева.

Един месец очевидно нищо няма да реши, намеси се и червеният депутат Чавдар Георгиев. Този закон не дава нищо ново като регулация, допълни той.

Какво искате - да се увеличи цената на тока, ядоса се заместник-председателят на НС Красимир Каракачанов. Ако не искате, дайте в този един месец да си напънем някои части на тялото и да свършим нещо, настоя лидерът на ВМРО.

Не чух един да се загрижи за цената за бита, говорим само за цената на тока за енергията, ядоса е и социалистът Таско Ерменков.

В крайна сметка депутатите успяха да гласуват на второ четене промените в Закона за енергетиката.

Още сутринта народните представители се захванаха с това да осигурят възможност на Комисията за енергийно и водно регулираме (КЕВР) да отложи новите цени на тока. Като първа задача днес депутатите разгледаха написаните бързо промени в Закона за енергетиката, с които се разрешава новият ценови период на електроенергията да започне не от 1-ви юли, а от 1-ви август.

Припомняме, че до спешните законодателни инициативи се стигна, след като енергийният регулатор обяви намерение да увеличи цената на тока за индустрията с до 20%, което предизвика бунт от страна на работодателите и съпричастност от страна на премиера и министрите.

Ангажиментите за промени в сектор Енергетика няма да могат да бъдат изпълнени в рамките на една седмица. Точно това ни провокира да дадем възможност на регулатора да отложи новата с цена с един месец", обясни промените председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

Той дори обясни какво може да се свърши за тези 30 дни отсрочка, което от своя страна да доведе до подобрение на състоянието на енергетиката. От думите на Добрев стана ясно, че през този месец ще може да се финализира наредбата, според която определени сектори ще получават облекчения до 85% от зелената компонента; ще могат да се намалят административните разходи в държавната енергетика и да приключат проверките за това дали във ВЕИ сектора има нарушения.

Добрев напомни на колегите си, че ако наистина парламентът иска да даде възможност на регулатора да отложи новия ценови период, то народните избраници трябва още днес да приемат промените в Закона за енергетиката и на второ четене, което означава, че не могат да направят промени.

От „БСП Лява България" очаквано не харесаха промените и обвиниха, че с подобни изменения в закона и отлагане на решението на регулатора с един месец се маскира несвършената работа от страна на изпълнителната власт.

„Как тази наредба, която все още е в процес на обществено обсъждане, в рамките на един месец ще влезе в сила и ще я съгласуваме с Европейската комисия", поиска да разбере червеният депутат Красимир Янков. Той разчете законодателната инициатива като опит за прехвърляне на отговорността към Народното събрание.

Несериозно е премиерът е да се опитва да мине от другата страна, от страната на протестиращите", критикува Янков.

Дефицитът в сектор Енергетика е 3,7 млрд. лева. Той е натрупан в продължение на десетилетия", напомни на депутатите за поред път министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„В сферата на енергетиката ние плащаме за тежки политически грешки, трупани през годините. Тези грешки не са само на една партия", посочи от своя страна и депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, но подчерта, че те от ПФ са абсолютно чисти.

Съмняваме се, че този един месец ще е достатъчен", отсече още патриотът и се зарече, че от фронта си запазват правото ако след изтичане на този един месец не видят свършени реформи, да поискат още едно законова възможност за отлагане на цените.

Управленската немощ води до нещо добро за българския народ. Това заяви Ферихан Ахмедова от ДПС. Ще ви подкрепим не заради управленската ви немощ, а заради българския народ, на който не трябва да се повишава тока, изтъкна тя.

Искрен Веселинов се ядоса и отговори на нападките. Цените на тока не са такива заради управленската ни немощ, а заради управленската ви мощ като управленци, отговори той. За пример патриотът посочи „Цанков камък и великия г-н Доган", а именно, че за това плащали българските потребители.

Според Валентин Николов от ГЕРБ над 2,5 милиарда лева от бюджета на НЕК отишли за проекти като „Цанков камък" и АЕЦ „Белене". Инвестицията в „Цанков камък" пък нямало никога да се възвърне.

Става въпрос за провала ви от преговора с така наречените американски централи, намеси се и Жельо Бойчев. Няма как да скриете некомпетентността да се справите с проблемите в енергетиката, подчерта социалистът.

Проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще ни дадат ясна представа за състоянието в сектора, включи се енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея виновни за състоянието в сектора са предишните управленски решения.

За един месец ще решим ли проблемите, попита атакистът Десислав Чуколов. От „Атака" искат да се удължи регулаторният период с повече от един месец. Поне 6 месеца трябва да е мораториумът на цената на тока, за да се вземат адекватни решения, смятат атакистите.

За това кой е виновен за високите сметки за ток, които плащат българите, поспориха депутатите по време на дебата за въвеждането на законова възможност за отлагане на новия ценови период с един месец.

„Хората си задават въпроса - „абе аз какво плащам? На някой от ДПС охраната или скъпите автомобили?", отбеляза народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Според депутата от „Атака" Магдалена Ташева пък заплатата на изпълнителния директор на ЧЕЗ Петър Докладал от 120 хиляди лева на месец се отразява в сметките на хората.

Против отлагането на новите цени на тока се обяви и социалистът Таско Ерменков. „Това е опит за пи-ар на премиера, който не си е свършил работата като ръководител на държавната администрация и ние сега ще вървим и ще вдигаме цените. Ние обаче не сме тоалетна хартия, за да забърсваме на някои нечистите части", отсече Ерменков.