Собственици на хотели и места за настаняване са предложили алтернативен период за резервациите през месец май. Това са направили 54.3% от анкетираните от НСИ собственици. 63.2% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 46.7% - на нощувката.

Резултатите са от ежемесечното кратко анкетно проучване на Националния статистически институт сред управителите на местата за настаняване. Целта им е събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Относно наетия персонал 9.7% от ръководителите са предприели като мярка "неплатен отпуск" или "освобождаване/съкращаване", следвани от "платен отпуск" - 9.0%. От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 6.0% от мениджърите, 3.9% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 2.2% - "дистанционна форма на работа". Същевременно 27.1% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През май 50.9% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 31.8% отчитат увеличение.

През следващия един месец 44.6% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "До 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 35.8% - че ще успеят "До 100%", а 19.4% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 62.3% от ръководителите смятат да продължат да работят, 27.6% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 5.5% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.9% прогнозират да я прекратят.