Спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да доведе до режим на тока в България.

Това заяви Иван Генов, изпълнителен директор на атомната централа, цитиран от БТА.

Според него след извеждането на двата 440-мегаватови блока производството от енергийната система в страната ще е достатъчно за покриване на нейните нужди, но ще намалеят количествата електроенергия за износ.

Ако през зимата излезе от строя една мощност, независимо къде - в АЕЦ или Марица Изток, може да има проблеми в електроснабдяването в страните на Балканския полуостров, каза Иван Генов.

Дори и ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри  от догодина токът от АЕЦ "Козлодуй" да поскъпне с 18 %, централата ще работи без печалба, уточни изпълнителният й директор.

В цената, която е поискала централата, са включени разходите за две извозвания до Русия на отработеното ядрено гориво, но не и печалба. Тези разчети са направени обаче без да се има предвид участието на АЕЦ "Козлодуй" на либерализирания пазар.

Затова ръководството на централата ще преговаря с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от следващата година вместо 20 %, да може да продава половината от производството си на ток на свободния пазар.

При този вариант от 1 януари ще е достатъчно електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" да поскъпне само с 4-5 на сто. В момента цените, по които централата продава ток на либерализирания пазар са с около 18 % по-високи от цените, по които продава на Националната електрическа компания.

АЕЦ "Козлодуй" е готова за зимния сезон. Пети и шести блок са заредени с ядрено гориво и до лятото няма да бъдат спирани за презареждане.