Няма да успеете да ме скарате с министър Дянков. Това повтори няколко пъти в ефира на Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов. Изказването му бе провокирано след цитирани от водещия думи на финансист номер едно относно евентуалното увеличение на минималната работна заплата.

Припомняме, в последните месеци Младенов настоява за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв. В същото време обаче финансовият министър е скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.

Днес социалният министър не отговори категорично на питането откъде ще дойдат средствата за увеличаване на минималната заплата, но поясни, че това би могло да се осъществи чрез събраните глоби от проверките на НАП и Инспекцията по труда, които от началото на годината са засили дейността си. Контролните механизми на страната се засилват и ще има повече приходи, изтъкна Младенов.

На въпрос кога все пак ще бъде увеличено минималното възнаграждение, той отговори, че очаква това да се случи от 1 юли. Социалният министър обясни, че е налице сближаване в позициите в тази насока между синдикатите, работодателите и кабинета и отново подчерта: Ще го решим заедно с министъра и с целия кабинет. Няма да ме скарате със Симеон Дянков.

Аргументирайки искането си за ръст на заплатата, социалният министър обясни, че това се налага заради инфлацията, ръста в цените на основните продукти, цените на горивата, както и поради факта, че тя не е увеличавана в последните две години. По думите му, след като се платят данъците и осигуровките, това, което остава от заплатата, е под прага на бедността - 211 лв.

Социалният министър съобщи още, че МТСП ще продължи да търси 11-те милиона лева от бившия министър Емилия Масларова.

Припомняме, на последното заседание по делото СГС отхвърли гражданския иск от името на Министерство на труда и социалната политика, представляван от Младенов. Съдът прецени, че не може да се искат 11 млн. лева солидарно от всички подсъдими, при положение, че всеки един от тях е обвинен за различни неща и в различно качество - извършител, помагач или съучастник.

Социалният министър обаче беше категоричен, че МТСП ще продължи да търси тези 11 милиона и изтъкна, че те са на повереното му министерство.

Относно проблемите около връщането на майчинските Тотю Младенов коментира, че те са резултат от направени от предния парламент законови промени и никой не им е обърнал внимание. Той обаче подчерта, че всяка една майка подписва декларация за майчинските и би следвало да е запозната с механизма на изплащането.

Ние в България трябва да разберем, че законите трябва да се спазват, отбеляза социалният министър. Все пак той призна, че е грешка на ръководството на НОИ, че не е обяснило по-ясно процедурите около майчинството и заяви, че ще се търси вариант за облекчаването на майките при изплащането на задълженията им.

В момента безработицата, според регистрацията в бюрата по труда, е 9,29% или 349 000, стана още ясно от думите на Младенов, който прогнозира, че през летния сезон тя ще намалее.