Няма рикс за банковата ни система. Уроците от голяма рецисия през 2008 са научени. Банките са осигурени с достатъчен капитал.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

Във връзка с разсрочването на кредити по време на COVID-кризата, Андронов поясни, че редът си остава същият. Това, което се очаква, е Централната банка да даде нов срок, в който да действа същият ред за отсрочване.

По думите му от новия срок могат да се възползват както тези, които вече са отсрочвали свои кредити, така и тези, които не са се възползвали от мярката до момента.

Петър Андронов отбеляза, че до момента 100 000 фирми и граждани у нас са се възползвали от възможността за разсрочване на кредитите си.

Между 5 и 20% ще бъдат тези, които ще имат нови затруднения по кредитите си, независимо от 6-те месеца отсрочка и те няма да бъдат в състояние на редовност, поясни председателят на Асоциацията на банките у нас.

На въпрос дали банките са станали по-предпазливи при отпускането на кредити, Андронов подчерта, че по скоро вниманието е повишено към онези кредитополучатели, които идват от секторите със затрудения.

По отношение на лихвите, той отбляза, че за кредитополучателите това са добри времена, но не и за депозантите.

Един от ефектите на COVID-19 е, че принуди централните банки да преосмилят лихвите си и да ги задържат по-ниски, заяви Андронов.

Според него, ако коронавирусът бъде овладян, пълното възстановяване ще продължи 2-3 години.

Андронов поясни още, че само за една година над 100% са се увеличили хората, които използват мобилното банкиране и това намалява разходите за банковите такси.