Обмисля се поскъпване на водата с до 20% не само в столицата, но и в други градове.

Според председателя на българската асоциация по водите инж. Иван Иванов, ако това не се случи, не трябва да имаме претенции за постоянната доставка и чистотата на водата.

Това заяви той в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според инж. Иванов това е заложено още преди две години с одобрението на Стратегията за развитие на отрасъл Водоснабдяване и канализация.

От значение са местните условия, като всеки концесионер преглежда разходната част и определя цените, допълни още инж. Иванов.

За София концесионерът обмисля поскъпване на водата с 20 процента.

В момента най-скъпа е водата в Търговище. - 2.66 лв.

Инж. Иванов заяви, че въпреки допълнителните над 2 млрд. лева инвестиции по новата оперативна програма, цената на водата на някои места ще се вдигне.

"Може да звучи парадоксално, но на някои места тези инвестиции ще доведат до увеличаване на комплексната цена на услугите, защото има вече допълнени съоръжения за отпадъчни и пречистващи води, които ще генерират допълнителни разходи", каза той.

По отношение на чистотата на водата, председателят на българската асоциация по водите заяви, че като цяло питейната вода е чиста. Има проблеми в по-малките населени места, където се срещат тежки метали и трябва да се обърне по-голямо внимание. В Сливен и Шумен няма пречиствателни станции и може да има замърсяване.