Министърът на земеделието и храните и браншови организации се обединиха за създаване на нов Закон за кооперативите.

Това се случи по време на първото заседание на работната група за изготвяне на законодателни промени, което се проведе в ресорното министерство.

Според министър Кирил Вътев сдружаването ще доведе до по-добри икономически резултати, ще оптимизира разходите по агрохранителната верига и ще подобри позициите на българските производители на пазара.

Кирил Вътев: Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано

Кирил Вътев: Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано

Правителството разработва закон за търговията с аграрни стоки

Участниците в срещата бяха единодушни относно необходимостта от регламентиране на функциите и дейността на кооперативите, като форма на обединения на физически и юридически лица от сектора. Работната група бе категорична, че настоящият Закон за кооперациите не трябва да се променя.

Представителите на браншови организации подкрепиха идеята и посочиха, че кооперирането ще им предостави възможност за успешна реализация и ще се постигне по-ниската себестойност на продукцията. В новия нормативен акт трябва да се отчитат особеностите в дейността на кооперативите на земеделски производители, както и да се защитят интересите на всички участници в тях.

Бяха определени участниците от работната група, които да изготвят анализ на настоящата ситуация и да проучат опита на другите страни в тази сфера, след което резултатите ще бъдат обсъдени на ново заседание.

Земеделският министър дава път на производителите и реже консултантите

Земеделският министър дава път на производителите и реже консултантите

С пожелания и сайтове инфлацията и храните няма да паднат, отсече Кирил Вътев