Въвеждане на такса "солидарност" към цената на водата в цялата страната е обсъждано на семинар по повод на Деня на Земята, организиран от МРРБ с участието на зам.-министър Малина Крумова.

Информацията бе съобщена на пресконференция в Хасково от изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите инж. Емил Георгиев, цитиран от БТА и bTV.

Обсъдени са различни проблеми, свързани с управлението на питейните води. "Констатирано бе, че трябва да се отдели много голям ресурс - към 14-15 милиарда лева за пълната рехабилитация на ВиК мрежата в страната. Отбелязано е, че държавата може да се ангажира с 3 милиарда лева", уточни Георгиев, който за кратко беше депутат от БСП.

Над 85% от българите подкрепят „солени“ глоби за крадена вода

Над 85% от българите подкрепят „солени“ глоби за крадена вода

Същото се отнася за нередовно плащащите

Сред посочените варианти за осигуряване на тези пари на първо място е била въпросната такса "солидарност". След нея са допълните средства, които влизат в сегашните цени на водата от републиканския бюджет и от европейски фондове.

Георгиев прогнозира, че ако наистина се въведе тази такса - около 10 стотинки на кубик, то тя неминуемо ще увеличи цените на питейната вода, която в различните краища на страната се изчислява по различен начин. По негови думи присъстващи са изразили съмнение, че тези средства ще могат да се наберат.

По информация на БНР от Хасково настояват за смяна на ръководството на местното ВиК заради проблемите с радиокативната вода, която тече в чешмите на града вече цяла година. В протестната подписка хората настояват да има пречиствателна станция на язовир "Тракиец", който да снабдява Хасково с питейна вода.

Високи нива на уран във водата в село до Стара Загора

Високи нива на уран във водата в село до Стара Загора

РЗИ - Стара Загора забранява временно употребата на питейната вода в село Казанка

В цената на водата за Хасково освен такса "солидарност", ще бъде калкулирана и сумата от 1 милион и 200 000 лева, които ВиК - Хасково дължи на "Басейнова дирекция" като такса "водоползване", е мнението на Емил Георгиев.

"Тази такса "солидарност" лично аз съм убеден, че КЕВР ще одобри. Надявам се да не одобри предстоящото увеличение на цената на водата в Хасково", заяви Георгиев.

Водата в Хасково продължава да е с уран
Обновена

Водата в Хасково продължава да е с уран

Не трябва да се пие

По думите му, новите кладенци, които сега се изграждат, не са решение на кризата с водата в града.